Hľadáte tiché a spoľahlivé kolieska pre Peg Perego autíčko? Všetko, čo potrebujete vedieť!

Gumové vs. plastové kolieska pre PegPerego autíčka: Rozhodovanie s dôsledkami.

Doba čítania: 3 minúty.

Ste hrdým majiteľom/majiteľkou PegPerego autíčka, prípadne rodičom, ktorého obťažuje zvuk spôsobovaný továrenskými kolesami, ktoré sú vyrobené z tvrdeného plastu? Uvažujete o kúpe gumených kolies, či prerábku plastových kolies na PegPerego autíčkach?

Ak ste odpovedali aspoň jeden krát áno, tento článok je práve pre vás 😊

Často sa stretávame s dopytom po gumených náhradách kolies, ale ešte častejšie vidíme reklamácie spôsobené domácimi zásahmi kutilov, ktorí na svoje plastové kolesá navlečú plášť z bicykla alebo iný druh gumy v očakávaní zvýšenej trakcie a nižšieho hluku.

Niežeby sme nebolí schopní dodávať gumené kolesá, sú firmy, ktoré ponúkajú kolesá priamo na autíčka PegPerego. Nejedná sa však o originálne diely (OEM) a preto PegPerego nemôže za takéto úpravy niesť zodpovednosť. Najväčší problém pri gumových kolesách je ten, že v dôsledku zvýšenej trakcie[1] dostáva elektromotor a prevodové ústrojenstvo nadmerné rázy a musí prenášať sily, na ktoré tieto motory a prevodovky neboli konštruované. Výsledkom sú spálené a tým pádom neopraviteľné elektromotory, vylomené zuby alebo rovno rozlámané celé ozubené kolesá v prevodovkách.

Použitie tvrdeného plastu výrobcom nebola náhoda ale zámer. Tvrdený plast na spevnených aj nespevnených povrchoch slúži ako trecia spojka, ktorá prešmykovaním kolies vďaka nízkej trakcii, zaručuje, že chod pohyblivých častí prevodoviek bude hladký a nebude ich nadmerne opotrebovávať. A iba tak vie výrobca zodpovedať a garantovať dlhodobú a spoľahlivú prevádzku.

A aj keď hluk spôsobený detskými hrami vie byť niekedy otravný, spomeňme si keď sme my sami boli deťmi a ako nám niektoré zvuky v spojení s dopravnými prostriedkami vháňali endorfíny do žíl. Nekráťme naše deti o tento zážitok, na ktorý im v hlave zostanú pekné spomienky. A keď je to nad mieru vašej únosnosti, prevádzkou našich autíčok po tráve alebo hline nezostane priestor na žiaden hluk a razantne zvýšite životnosť koliesok.

Rozhodnutie je na vás. Tento článok nie je určený na to, aby sme vás prehovárali. Chceli sme vám dať možnosť spraviť si zoznam „pre a proti“ a dať vám príležitosť, aby ste si zhodnotili prípadné následky, ak sa predsa len rozhodnete pre domáce úpravy autíčok vašich detí, prípadne sa prikloníte/zaumienite si kúpiť gumené kolesá na autíčko, ktoré je uspôsobené na používanie s plastovými kolesami.

 

[1] Pozn. autora: Trakcia/trenie - maximálna sila, ktorú je trecí prevod schopný preniesť pred dosiahnutím šmykového stavu. Pre plast/asfalt a gumu/asfalt môže byť rozdiel až cca 3-násobok. Niekto by si možno povedal, že mu to za 3x menšiu životnosť stojí, ale to je omyl. V tomto prípade sa teda bavíme v priemere asi o 25x-30x násobne nižšej životnosti prevodoviek.

 

Autor: Samuel F.